Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

‘Να μη πηγαίνετε σε τέτοιες εκδηλώσεις ειδωλολατρικές, η εκκλησία μας δε τα αποδέχεται αυτά [..] Και στα παιδιά σας, μη δίνεται ονόματα αρχαιοελληνικά, αλλά εκκλησιαστικά’, ακούστηκε στη κυριακάτικη λειτουργία του Αγ. Νικολάου Σεληνίων από το παπά Δημήτρη.


Αλήθεια, πόσο παράφωνη ακούγεται στις μέρες μας η φράση αυτή; Κι όμως, το καρναβάλι φαίνεται πως ακόμα απειλεί για ορισμένους την ορθότητα της θρησκευτικής πίστης, και μοιάζει λογικό. Ακόμη και σήμερα, που οι θλιβεροί κρατικοί φορείς είναι οι απόλυτοι διαχειριστές μιας κατεξοχήν αναρχικής γιορτής κι ο περισσότερος κόσμος παρακολουθεί πια ως θεατής ένα προγραμματισμένο show και όχι ως συμμετέχοντας αυθόρμητων εκδηλώσεων από τα κάτω, ακόμη και σήμερα λοιπόν κάποιες αμφιέσεις και χειρονομίες αυθάδειας και χλεύης της καθεστηκυίας τάξης, η αθυροστομία και ασέβεια κάποιων συμπεριφορών, η διαχυτικότητα της μέθης, και η λαϊκή εξωστρέφεια, ευτυχώς έχουν επιβιώσει ως κατάλοιπα ελευθερίας των προηγούμενων αιώνων και συνεχίζουν να τρομάζουν τους θρησκευτικούς ταγούς. Δε μας εκπλήσσει ο φόβος τους. Ο μυωπισμός της χριστιανικής πίστης και η ανάγκη διατήρησής των χριστιανικών ηθών διαχρονικά μέσω της παραγωγής εσωτερικών ή εξωτερικών εχθρών (Ισλάμ, ειδωλολατρία, Αρχαία Ελλάδα) ήταν ανέκαθεν προσόν της ελληνικής εκκλησίας αλλά και της κάθε εκκλησίας που επιθυμεί υποτακτικούς πιστούς απανταχού.


Όσο για το ίδιο το διαμεσολαβούμενο καρναβάλι ενός ακόμη, πρωτίστως, ηθικά χρεοκοπημένου δήμου εξουσιομανών, δε το χρειαζόμαστε διόλου. Mπορούμε να κατακτούμε τους δρόμους κι από μόνοι μας.


7 σχόλια:

Ροβίνα Άλμπα είπε...

Μακριά από μας να ονομάσουμε το καρναβάλι κατ' εξοχήν αναρχική γιορτή.Ήταν και είναι πάντα μια καλά ψυχολογημένη "παραχώρηση" δήθεν ελευθερίας τής εκάστοτε εξουσίας .Μια γιορτή γεμάτη βαρβατίλα και μυρωδιές χρησιμοποιημένων εσώρουχων.Μιλάω για το καρναβάλι των ενήλικων. Και βέβαια δεν κάνω ιστορική ή κοινωνιολογική τοποθέτηση αν και αμφιβάλλω σε όλες αυτές τις περισπούδαστες τοποθετήσεις τις πιο πολλές φορές ωραιοποιούν τις καταστάσεις και τους προσδίδουν κίνητρα που καμία σχέση δεν εχουν με την αλήθεια.Το καρναβάλι των παιδιών έχει μια κάποια χάρη γιατί ακόμα τα παιδιά παίζουν με κάποια γνησιότητα.

Ανώνυμος είπε...

η αναρχία δεν είναι μια παγιωμένη κατάσταση, κυρίως αποτελεί τάση. και ως τέτοια μπορεί να θεωρηθεί η χλεύη του λαού προς τους άρχοντες, η ανατροπή των ευγενών ηθών ή των σεξουαλικών ταμπού μέσα από την αθυροστομία, τα άθρησκα τραγούδια, τις πρόστυχες μεταμφιέσεις κλπ. κάθε τάση εξωστρέφειας από τον καταπιεσμένο σου κοινωνικό εαυτό, κάθε πρόσκαιρη απομάκρυνση από τον κερδοφόρο πολιτισμικό δαίδαλο που έχει περιορίσει την ανθρώπινη φαντασία, μόνο απελευθέρωση μπορεί να επιφέρει, ομολογώ έστω και στιγμιαία. μη ξεχνας επίσης οτι επανοικειοποιούνται οι δρόμοι με το τρόπο αυτό, γεννιέται μια υπόγεια συνείδηση οδικής φασαρίας, υπαίθριας αναστάτωσης, εν δυνάμει οδομαχίας. φυσικά δε μιλάω για τα σημερινά τουριστικά καρναβάλια ή τα άνευρα καρναβάλια που ελέγχονται από τους ηλίθιους δημογέροντες και τα όρια των οποίων είναι εξαρχής ορισμένα από δαύτους και τα καλλιτεχνικά τσιράκια τους. σε κάθε περίπτωση, έκανα απλά μια προσωπική διαπίστωση, δε θα παλέψουμε με τα καρναβάλια για τη κοινωνική επανάσταση. στο κάτω-κάτω επέτρεψέ μου να μην αντιλαμβάνομαι τη ζωή ως μια παρατεταμένη μιζέρια.

σ.

Ροβίνα είπε...

Θα ήθελα κάποιες λέξεις να διατηρούν την επικινδυνότητά τους και την ομορφιά τους.Γεγονός είναι πως έχουν μείνει πολύ λίγες ή και καθόλου. Η τάση είναι όλες να τις κάνουμε μικρές, ασήμαντες, μέτριες ακίνδυνες. Με τη σκέψη αυτή δεν παραχωρώ την αναρχία στο καρναβάλι.
..Όσο για τη χλεύη προς τους άρχοντες που γίνεται με τέτοιο τρόπο μου μοάζει με παρατεταμένη μαλακία.Στάση δούλων, χλεύη του περιφρονημένου που θα την τολμήσει στα πλαίσια της παραχωρημένης ελευθερίας και μετά το τέλος της γιορτής πάλι δούλος και δυο φορές δούλος αφού θα έχει και την υπέροχη αυταπάτη πως τόλμησε και τους τα είπε επιτέλους κι έτσι εκτωνομένος θα τους τους ξαναδώσει την εξουσία όταν έρθει η ώρα.
."Οδική φασαρία..υπαίθρια αναστάτωση." Θα συμφωνήσω .Είναι αλήθεια πως θυμίζουν επέλαση ασεβών αχαλίνωτων ζώων και όχι πως αυτό δεν έχει μια κάποια ομορφιά ..Ο άνθρωπος ευτυχώς δεν έχει ακόμα "εξημερωθεί" τελείως και μέσα απ' όλη αυτή τη χαμέρπεια και το αλλοπρόσαλο ακούγεται βαθιά η κραυγή : όλα μπορούν ν' αρχίσουν και πάλι από την αρχή.
Λέω να ντυθώ βουβάλι.

Ανώνυμος είπε...

Στίχοι σε σπαγγοραμμένο και ξεθεωτικό αφεντικό Δεκαπέντε ώρες την ημέρα ο αφέντης δεν είπε πάρτ΄αγέρα ο ηλιος έριξε τα πόδια ο αφέντης έσφιγγε τα δόντια τράβα ήλιε το φώς σου να τρατάρεις κι εσύ αφέντη τ'αρχίδια μας θα πάρεις. παλιό κουλουριώτικο τραγούδι και να με συμπαθάτε.

συνταγή αποκριάτικη
υλικά που θα χρειαστείτε:
ελευθερογνωμία,ελευθεροστομία,ελευθεροκρισία,ελεύθερος αυτοσχεδιασμός,επιμελημένη φροντίδα για να φανείτε άσχημοι και τερατώδεις
και τέλος αλλοπρόσαλλη εξαρτυση με προσθήκες ετερόκλητων στοιχείων

Εκτέλεση:
Στηλίτευση αδικίας παρεκτροπών,απληστίας ενεργειών,προικοθηρίας και προσβλητικών πράξεων που θίγουν το
κοινό αίσθημα.
Καλή σας επιτυχία

Ουράνιος κήπος

Ροβίνα είπε...

Πέρα από τη θεωρία την ανάλυση και την αντίρρηση έρχεται και ουράνιος κήπος, και καταθέτει πρόταση.Και για την υπερθέρμανση που το βάζεις αυτό..Έτσι με τη σημαία του ο καθένας βαδίζουμε ωραίοι και μόνοι...

Ανώνυμος είπε...

ωραίος μασκαράς ο Τζόουνς.Εκατομμύρια χρημάτων ξοδεύτηκαν για μελέτες και προμελέτες και τώρα... Μάλλον παραμόησε τη συμταγή του Ουράνιου Κήπου

Ανώνυμος είπε...

Σε μια όμορφη πόλη και σε μια ακόμη πιο όμορφη γωνιά της την Καθαρή Δευτέρα:ηρεμία,ήλιος τεμπέλικος,βόλτες.Ξαφνικά κόσμος, βουή,αντάρα.Όλοι προς αναζήτηση ταβερνείων για πλούσιο φαγητό.Α, ΡΕ ΜΑΣΚΑΡΑΔΕς

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger