Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

KTHMA ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ

Το 1918 το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί ΚΑΤΑ ΧΡΗΣΗ το κτήμα στον Μαρίνο Γερουλάνο, με σκοπό τη συστηματική δενδροκομική καλλιέργεια. Ο Μ. Γερουλάνος στις 14/7/34 παραχωρεί μέρος αυτής της έκτασης στην εταιρία ΚΤΗΜΑ ΤΡΑΧΩΝΕΣ-ΑΕ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ, της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος. Έκανε δηλαδή δώρο στον εαυτό του δημόσια περιουσία.

Το 1992 αγοράζεται από την εταιρία MACRO CASH AND CARRY. Στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας των 108 στρεμμάτων έναντι του ποσού των 2,9 δισ. δραχ. που υπέγραψαν στις 6 Μάρτη του 1992 η οικογένεια Γερουλάνου και MACRO, αποσιωπάται το πως το κτήμα έγινε περιουσιακό στοιχείο των πωλητών του.

Στο κτήμα αυτό έχουν εντοπιστεί 30 προγεωμετρικοί τάφοι του 11ου π.Χ. αιώνα και υπάρχουν επίσης ίχνη τειχών του 8ου π.Χ. αιώνα.

Υπάρχει ακόμη το χαρακτηρισμένο διατηρητέο εκκλησάκι Εισοδίων της Θεοτόκου και η οικία Γερουλάνου. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο τον 11ο μ.Χ. αιώνα σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο και παρουσιάζει εξαιρετικό αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Στην νοτιοδυτική πλευρά του κτήματος υπάρχει και περίβολος μυκηναϊκής εποχής.

Το ρέμα Τράχωνες διασχίζει το κτήμα και όλη η περιοχή είναι καλυμμένη με πεύκα, κυπαρίσσια και πλούσια βλάστηση. Αρχαιολόγοι της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων τοποθετούν εντός του κτήματος το κέντρο του Αρχαίου Δήμου Ευωνύμου. Σημειώνουν δε ότι εκεί ανήκει και το Αρχαίο θέατρο που έχει αποκαλυφθεί σε ελάχιστη απόσταση από τα ανατολικά όρια του.

Ο Μαρίνος Γερουλάνος [1867-1960] υπήρξε από τους σπουδαιότερους Έλληνες ιατρούς, εκλεκτός της βασιλίσσης Όλγας. Απεβίωσε το 1960 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας του κτήματος στους Τράχωνες. Ήταν παντρεμένος με την Μαργαρίτα Mitzaff και παιδιά του ήταν η Έρρικα Καΐρη και ο Ιωάννης Γερουλάνος. Δισέγγονός του είναι ο σημερινός Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος.
Από κατοίκους της περιοχής ζητείται να χαρακτηριστεί αρχαιολογικός τόπος και χώρος πράσινου..

ΕΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ MACRO.

Γ.Ε.

αναδημοσίευση απο anarchy press gr


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπροστά στα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ισοπεδώνεται κάθε έννοια της συλλογικότητας που απαιτούν οι κάτοικοι που διαμένουν κοντά στο συγκεκριμένο κτήμα.

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα πράγματα επιβάλλονται με τόσο "δημοκρατικό" φασισμό θα πρέπει ο λαός να αναθεωρήσει τους τρόπους διεκδίκησης του δίκιου του.

Ανώνυμος είπε...

Η ελιτίστικη δημοκρατία του 5ου αιώνα π.χ. ωχριά μπροστά στον κεφαλαιοκρατισμό των οικονομικών συμφερόντων των ημερών μας, πράγμα που θα έκανε ακόμα και τους νεκρούς που βρίσκονται στους τάφους του κτήματος να αυτοοργανωθούν και να διεκδικήσουν την αυτονομία τους.

Ανώνυμος είπε...

Περισσότερες ελπίδες να αυτοοργανωθούν οι νεκροί εκείνων των αιώνων παρά οι σημερινοί μηχανισμοί ν' αφήσουν τους ζωντανούς κατοίκους να πετύχουν αυτό που πρέπει. Είμαστε περισσότερο εγκλωβισμένοι απ' ό,τι νομίζουμε.

Ανώνυμος είπε...

Άκου ρε φίλε, όταν θα έρθει η ώρα να αυτοοργανωθούν οι νεκροί θα έχει έρθει η Δευτέρα.. απουσία.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τώρα πιστεύεις πως ζούμε καμιά παρουσία;

η αρχειοθήκη μας

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger