Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τελευταίων κυκλοφοριών του τοπικού τύπου, όμοια μεταξύ τους, πράγμα, που φανερώνει πως πρόκειται για ένα συγκεκαλυμμένο δελτίο τύπου, γίνεται λόγος για τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ Δήμου Αμπελακίων και ΟΛΠ για τον καθαρισμό ενός μέρους του αρχαιολογικού χώρου στην Κυνόσουρα (παλαιό νταμάρι). Δεν αμφιβάλλουμε για αυτό, αλλά να μας επιτρέψετε να διατηρούμε τις αποστάσεις μας από τους εκπροσώπους των κρατικών μηχανισμών.


Από την δεκαετία του 50΄ η περιοχή της Κυνόσουρας, που δεν είχε χαρακτηριστεί τότε ως αρχαιολογικός χώρος, πέρασε εν μια νυκτί στα χέρια του ΟΛΠ με τη συναινετική υπογραφή του τότε κοινοτάρχη Αμπελακίων, ως μόνη αναγκαία προϋπόθεση για τη παραχώρηση αυτού του χώρου, αφού ο ίδιος ο νόμος σκόπιμα παραμέριζε την απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου. Μετά την σκανδαλώδη αυτή έγκριση, ο ΟΛΠ αρχίζει τη λεηλασία του με ανατινάξεις για τη λήψη αδρανών υλικών, ώστε να επεκταθούν τα κεντρικά λιμάνια του κράτους και γενικότερα να προωθηθεί η κερδοσκοπική ηθική των καιρών. Με το πέρασμα του χρόνου, νομοτελειακά προκλήθηκε μια τεράστια πληγή στη βραχώδη βόρεια πλαγιά του ακρωτηρίου, εκεί όπου σύμφωνα με χάρτες ξένων περιηγητών σημειωνόταν η ύπαρξη ιερού χώρου προς τιμή του Κυχρέα. Τα τελευταία χρόνια, κι ενώ οι εργασίες του νταμαριού έχουν σταματήσει, η λεηλασία άλλαξε μορφή. Ο χώρος του νταμαριού μετατράπηκε σε χώρο απόθεσης απορριμμάτων, είτε από ιδιώτες, είτε από απορριμματοφόρα του Δήμου, ύστερα μάλιστα από την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας, με την προϋπόθεση τα απορρίμματα αυτά να είναι ήπιας μορφής. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ΟΛΠ επί σειρά ετών εκμεταλλεύεται τον θαλάσσιο χώρο για ελλιμενισμό και επισκευή πλοίων, τη γνωστή σε όλους μας ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Κυνόσουρας. Μια ζώνη θανάτου, μιας και αρκετές φορές έχουν επισημανθεί ελλείψεις, ακόμη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας των ναυτεργατών, τα οποία επιβεβαιώθηκαν με το θανατηφόρο ατύχημα του Οκτώβρη του 2001 στο δεξαμενόπλοιο SAILOR, που κόστισε τη ζωή σε 5 ναυτεργάτες. Από την άλλη, δε μπορεί να αποσιωπηθεί η οικολογική καταστροφή από τη λειτουργία της Ν/Ε Ζώνης η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα: μετά από έρευνα της Greenpeace, 9 χρόνια πίσω, η Κυνόσουρα αποδείχτηκε η πιο μολυσμένη και επιβαρυμένη τοξικά περιοχή της Ελλάδας.


Βλέπουμε λοιπόν πως ο καθαρισμός του αρχαιολογικού χώρου του παλιού νταμαριού, εξαγγέλλεται θριαμβευτικά από κρατικούς φορείς οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη δημιουργία του προβλήματος. Οι ίδιοι που άλωσαν την ιστορία και τη φύση της περιοχής παρουσιάζονται τώρα ως οι από μηχανής θεοί σε μια ιλαροτραγωδία, στην οποία ο δράστης, αυτός δηλαδή που σε εξώθησε στο γκρεμό, εμφανίζεται στο τέλος ως σωτήρας ενός εγκλήματος που ο ίδιος διέπραξε.


Ουσιαστικά πρόκειται περί εμπαιγμού, ή καλύτερα στρεψοδικίας, όχι των ίδιων των προσώπων αλλά των αδηφάγων μηχανισμών που κάθε φορά τους κινούν.


Βάκιλος









6 σχόλια:

Κώστας Φωτεινάκης είπε...

Τις περισσότερες φορές ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος συνδέονται με τον αγώνα της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ο λόγος της θαλάσσιας ρύπανσης που αναφέρετε στο ρεπορτάζ και που έχει διαπιστώσεις η Green Peace είναι οι εργασίες αμμοβολής και χρωματισμών που πραγματοποιούνται (τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερο) στην περιοχή.
Αν κάποιος δύτης καταδυθεί και φωτογραφίσει τον πυθμένα της θάλασσας θα δούμε τόνους χρησιμοποιημένης αμμοβολής, δοχεία χρωμάτων κ.λπ. Σε αυτά τα υλικά οφείλονται οι υψηλοί ρύποι με μόλυβδο.
Συγχαρητήρια για το ρεπορτάζ.

Ανώνυμος είπε...

Για να μην ακούμε τα χαριτωμένα ανέκδοτα όπως αυτό:

"Η Σαλαμίνα είναι το δεύτερο πιο χειρότερο νησί μετά την Ψυτάλλεια, οπού μαζεύονται όλα τα σκ... " κτλ.

Πρέπει η φασιστοειδή σκατο-κουλτούρα της σιωπής αυτού του νησιού να στριμωχθεί και να στριμωχθεί άσχημα! Ενθαρρύνω όλα τα παιδιά του νησιού να ανοίξουν τα δικά τους μπλόγκ.

... και κάτι άλλο... και ο ήλιος να βγάλει κέρατα, η τεχνολογία του ίντερνετ δεν θα πάει πίσω, όσο καθυστερημένη και τριτοκοσμική είναι αυτή η χώρα!

ΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ζητώ την άδεια για αυτούσια αναδημοσίευση.

Χ.Βασιλείου
30 Ημέρες της Σαλαμίνας

ΒΑΚΙΛΟΣ είπε...

Δε τίθεται θέμα πνευματικών δικαιωμάτων απ' τη πλευρά μας.

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι η μουσική; Για κάνε κάτι

ΒΑΚΙΛΟΣ είπε...

Μπορείς να απολαύσεις τον Yann Tiersen σε ένα υπέροχο βίντεο πατώντας ΕΔΩ

και καλό σου ταξίδι.

η αρχειοθήκη μας

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger