Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠ. ΣΟΦΡΑΣ ΜΗΝΥΕΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ SALAMINA-PRESS

Ιστορικά, τα δημοτικά πεπραγμένα της νεότερης ιστορίας του νησιού της Σαλαμίνας, επιβεβαιώνουν μιαν αδιάκοπη εναλλαγή αδιάφορων πολιτικών προσώπων, ως αντανάκλαση μιας εξίσου ανύπαρκτης, πολιτισμικά, εκλογικής βάσης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που επιβεβαιώνει πως η κριτική προς τα πολιτικά πρόσωπα του νησιού είναι αδιέξοδη, από τη στιγμή που η αφετηρία όλων είναι μία: κατάληψη πολιτικού θώκου ως μέσο προσωπικής ανέλιξης στην κοινωνική ιεραρχία ενός μικροσκοπικού επαρχιωτισμού. Κι όμως, να μας επιτρέψετε να κάνουμε μια εξαίρεση στην κριτική μας και να αναφερθούμε στο νυν δήμαρχο Σαλαμίνας, μιας και τη δικαιούται επάξια.


Διότι, αποτελεί, ίσως, το πρώτο πολιτικό πρόσωπο του νησιού που με αφορμή ένα ενυπόγραφο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα ( blog ) salamina-press μήνυσε τον αρθρογράφο του για ψευδή συκοφαντική δυσφήμιση. Η επιλογή της σύνταξης της μήνυσης μέσω ενός blog, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο το κείμενο είχε μοιραστεί από τον ίδιο το συντάκτη του σε ανοιχτούς και δημόσιους χώρους του νησιού από χέρι σε χέρι (πλατείες, λαϊκή, δημαρχείο κ.λπ.), εγείρει ερωτήματα για την υπόγεια διαδρομή της μήνυσης. Δηλαδή την επιθυμία φίμωσης του ηλεκτρονικού λόγου που παράγεται αδιαμεσολάβητα και από τα κάτω στα blogs και που τόσο έχει τρομάξει τους διοικούντες. Ξεκάθαρα, η κίνηση του κ. Σοφρά ανοίγει τον ασκό του αιόλου και πρέπει να ειδωθεί ως μια συμβολική πράξη εκφοβισμού της τοπικής ηλεκτρονικής κριτικής. Δεν είναι τυχαίο που οι μάρτυρες της μηνυτήριας αναφοράς εμπλέκονται με τον πολιτικό και εκδοτικό κόσμο, δηλαδή, πρόκειται για άτομα, άμεσα θιγόμενα από τη δυναμική που εμφανίζεται στο κόσμο των blogs. Άθελά του, θέλουμε να πιστεύουμε, ο κ. Σοφράς, φαίνεται να βρίσκετε σε απόλυτη συμφωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς φίμωσης του ηλεκτρονικού λόγου καθώς και με τις εκφοβιστικές πρακτικές ενός γενικότερου πανοπτικού μηχανισμού που ξεδιπλώνεται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Διότι δεν ξεχνάμε την θεοκρατικού τύπου αποχώρηση του Σανιδά πριν λίγες εβδομάδες ( «ας με κρίνει ο Θεός» ) και τη ταυτόχρονη γνωμοδότησή του περί ανοίγματος της επέμβασης του δικαστικού ελέγχου στην ηλεκτρονική ελευθερία του λόγου. Τα blogs στο στόχαστρο.


Το εν λόγω δημοσίευμα που τρόμαξε -και δικαίως- τους ανθρώπους της εξουσίας τόσο πολύ, βρίσκεται στη διεύθυνση αυτή με τίτλο "ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ" και πρόκειται για το θέμα του τρωκτικού νταμαριού στο Μπατσί.


Καλούμε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους καθώς και όλα τα τοπικά blogs να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές, που δεν προάγουν τον πολιτικό διάλογο και μας οπισθοδρομούν.


Η μήνυση του δημάρχου Σπ. Σοφρά είναι μια μήνυση προς όλους μας.


ΒΑΚΙΛΟΣ


Aεροφωτογραφία του νταμαριού στο Μπατσί (google earth)


Μέσα στο φέρι - μποτ. Η εξαγωγή των υλικών σε εξέλιξη.


12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με την υπόθεση .Πιστεύετε ότι ο καθένας μπορεί να φτιάχνει ένα blog και αανώνυμα να γράφει ότι του κατέβει;δεν πρέπει να μπεί ένας έλεγχος στην πλήρη ασυδοσία των blog;παλιά οι εφημερίδες δεν δημοσίευαν ανυπόγραφα άρθρα και ο καθένας ήταν υπόλογος για αυτά που έγραφε.τι διαφοροποιεί το internet και εν γένει τα blog;και αυτά μια μορφή έκφρασης και ηλεκτρονικής ελευθερίας δεν είναι;προτιμάτε την ανωνυμία,ασυδοσία και πλήρη ατιμωρησία καλυπτόμενοι πίσω από την ελευθερία του λόγου;ο καθένας μπορεί να λέει και να γράφει ότι θέλει επώνυμα,έχοντας το θάρρος της γνώμης του.τι νομίζετε ότι οι ιδέες διώκονται και ότι ζούμε στην χιτλερική Γερμανία;
Τα blog είναι η μάστιγα της δημοσιογραφίας και της ελεύθερης έκφρασης αφού ο κάθε σαλεμένος και με κάλο στο μυαλό μπορεί να φτιάξει ένα και να καταφέρετε εναντίον όσων δεν γουστάρει!μην ξεχνάτε ζούμε σε μια συντεταγμένη κοινωνία με νόμους και κανόνες σας αρέσει δεν σας αρέσει και η ελευθερία δεν σημαίνει ότι κάνω ότι γουστάρω και δεν δίνω λογαριασμό σε κανέναν!

Ανώνυμος είπε...

και ότι έγραψα δεν έχει σχέση με την μήνυση αλλά με τα blog γενικότερα!
και μια απορία..γιατί μας αφορά όλους μας;

Ανώνυμος είπε...

Ο μετριασμός σχολίου έχει ενεργοποιηθεί. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν από το συγγραφέα του ιστολογίου.

χμ..σαν λογοκρισία ακούγεται!
χμ..έγκριση από τον συγγραφέα!
χμ..ο Ιωσήφ Γκαίμπελς είσαι;
χμ..ή μήπως ο Ιωσήφ Στάλιν;

Ανώνυμος είπε...

τι εννοείς ασυδοσία των blogs. αυτό που παρατηρείται είναι η ασυδοσία των εφημερίδων και καναλιών. να σου θυμίσω το ψεύτικο δημοσίευμα περί επίσκεψης ερντογάν που είναι και πρόσφατο; ή μήπως την ψεύτικη δημοσκόπηση του βήματος; εκεί γιατί κανείς δε λογοκρίνει; ή μήπως δεν υπάρχει ανωνυμία στις εφημερίδες; εκεί όμως δεν έχουμε πρόβλημα.

δε καταλαβαίνω γιατί χρειαζόμαστε μεσολαβητές για να διαβάσουμε την είδηση. μπορούμε να τη διαχειριστούμε και μόνοι μας, χωρίς φίλρτα συναλλαγής. δες για παράδειγμα το εγχείρημα του αθηναϊκού indymedia. ένας ολόκληρος κόσμος έξω από τον κόσμο τους.

η δικιά μου άποψη είναι πως ο νόμος είναι το άλλοθι της αποσιώπησης. άλλωστε είναι γνωστό πως στο δικαστήριο, απλοϊκά θα το πω, καταφεύγουν ή οι δειλοί ή οι ένοχοι. βλέπεις, οτι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό.

και συ, που γράφεις αυτή τη στιγμή ως ανώνυμος, μπορεί να ποινικοποιηθεί η σκέψη σου ανά πάσα στιγμή. αρκεί ένας σαλεμένος να θιχτεί, όπως τον ονόμασες.

η μάστιγα λοιπόν είναι αυτοί που κατέχουν τα μαστίγια.

για τους λόγους αυτούς, η μήνυση μας αφορά όλους.

Ανώνυμος είπε...

Κι όσο για τον μετριασμό σχολίων, μετά λύπη μας καταφύγαμε σε αυτή τη λύση εξαιτίας μη πολιτισμένου και εμμονικού λόγου που διακατέχει ορισμένους σχολιαστές.

Μισούμε τον Γκαίμπελ εξίσου όσο και τον Στάλιν.

Ανώνυμος είπε...

δες για παράδειγμα το εγχείρημα του αθηναϊκού indymedia.

το παράδειγμα του indymedia είναι τολάχιστον άτυχο.αυτοί δεν φιλτράρουν τις ειδήσεις και τις παρουσιάζουν από την δική τους οπτική γωνία,της ακροαριστεράς;χρωματισμένοι είναι και αυτοί και μάλιστα είναι η άλλη όψη του νομισματος.

ένας ολόκληρος κόσμος έξω από τον κόσμο τους.

ναι και γι'αυτό δεν βλέπουν την πραγματικότητα και κρίνουν κατά το δοκούν!και φυσικά αρκεί να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά τους.

στο δικαστήριο, απλοϊκά θα το πω, καταφεύγουν ή οι δειλοί ή οι ένοχοι

δηλαδή αν σου σκοτώσουν την οικογένεια δεν θα πας στο δικαστήριο να δεις τον φονιά να δικάζεται;τι συνιστάς;αυτοδικία;
ή αν σου καταπατήσουν την ιδιοκτησία και πας στο δικαστήριο είσαι ένας δειλός;μήπως να καταργήσουμε την ιδιοκτησία;

η δικιά μου άποψη είναι πως ο νόμος είναι το άλλοθι της αποσιώπησης

δηλαδή να καταργήσουμε τους νόμους;ουαου!αυτή είναι η ενναλακτική που προτείνετε;ξέρεις υπάρχει και ο φυσικός νόμος της ζούγκλας,τι λέτε να τον καταργήσουμε;

ή μήπως δεν υπάρχει ανωνυμία στις εφημερίδες; εκεί όμως δεν έχουμε πρόβλημα.

έχουμε και εκεί πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο,κανείς δεν είπε το αντίθετο!αλλά όσες φορές υπήρχε ανωνυμία η εφημερίδα σύρθηκε στα δικαστήρια!
α και στο Βήμα ήταν ενυπόγραφο το άρθρο!

βλέπεις, οτι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό

ναι,αλλά αυτό δεν το κάνει αυτόματα και ανήθικο!

μπορεί να ποινικοποιηθεί η σκέψη σου ανά πάσα στιγμή. αρκεί ένας σαλεμένος να θιχτεί, όπως τον ονόμασες

και ευτυχώς που ζούμε σε μια κοινωνία που συνταγματικά κατοχυρώνει την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα της αντίθετης άποψης (με νόμους -αποσιωπήσης σύμφωνα με σένα) και με προστατεύουν από τον κάθε σαλεμένο που για να θιχτεί θα πρέπει να τον έχω στοχοποιήσει με τις σκέψεις μου και τα γραπτά μου.

για τους λόγους αυτούς, η μήνυση μας αφορά όλους

αφορά αυτόν που έγραψε ότι έγραψε και αν είναι σωστός (δηλαδή μιλάει με στοιχεία κλπ -όπως είπα δεν ξέρω την υπόθεση-) δεν έχει να φοβηθεί τίποτα αντίθετα θα βγει και πρώτος μάγκας και θα έχει καταφέρει ένα βαρβάτο χτύπημα στην εξουσία του νησιού.εκτός αν προτιμούσες να μην τον πήγαινε δικαστικά(αφού θεωρεί ότι θίχτηκε από το δημοσίευμα) και να μην το έπαιζε δειλός ή ένοχος-ο μηνυτής- αλλά νταής και να τον έκανε τόπι στο ξύλο.πάλι δεν θα φωνάζατε;

η μάστιγα λοιπόν είναι αυτοί που κατέχουν τα μαστίγια

μου φαίνεται ότι θα θέλατε εσείς να κατέχετε μαστίγια..

Ανώνυμος είπε...

αλοίμονο κι αν δε φιλτράνονταν οι σκέψεις. κι η δικά σου μια λογική χρωματισμένη είναι, είτε το γνωρίζεις, είτε όχι. η ουδετερότητα είναι ένοχη. αν θες ανδρείκελα για συνομιλητές είσαι σε λάθος τόπο.

ναι, να τη καταργήσουμε, γιατί όχι. αυτό είναι το πρόταγμα μου κι ας γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο. δε θα κάνω έκπτωση παρόλα αυτά στις ιδέες μου για να εκλογικεύσω το φόβο μου ή το βόλεμά μου, ούτε και για να γίνω αρεστός σε κανέναν.

μην ανησυχείς, δε θα σου σκοτώσει κανείς την οικογένεια. αυτά συμβαίνουν στις ειδήσεις μόνο.

ποια ακριβώς ελευθερία κατοχυρώνετε συνταγματικά; η ελευθερία των ισχυρών, αυτή ναι. εσύ κατά τα άλλα, θα παραμένεις ένας εργάτης του θλιμμένου 8ώρου, κι αν θες μίλα.

άμα δε ξέρεις την υπόθεση, να διαβάσεις τουλάχιστον το κείμενο. αν βαριέσαι, μπορείς να πας και στο Μπατσί να δεις τη λεηλασία της φύσης ανεπιστρεπτί, και μέτα έλα να μου μιλήσεις πάλι για το δίκαιο.

ενυπόγραφο ήταν το άρθρο των νέων. Δεν είδα να σύρθηκε κανείς στη δικαιοσύνη.

τα μαστίγια τα κατέχει το κράτος και οι βρώμικοι υπάλληλοι του. εμείς, το μόνο που κάνουμε είναι να τα δεχόμαστε. άλλοι με αγανάκτηση και άλλοι με σκυμμένο το κεφάλι.

διάλεξε.

Ανώνυμος είπε...

Μπορουσε να απαντηση με mail.
Αντιθετα απο οτι πιστευουν μερικοι δεν ειμαστε σαλεμενοι ουτε καφροι
Οταν ειναι για ανακοινωσεις τον
ξερουν τον τροπο

στειλε την αποψη σου σε εφημεριδα
και αν ειναι εκτος γραμμης αμα τη δεις πουθενα γραμμενη να το ξανασυζητησουμε

Δηλαδη ξερω ποιος μου λεει ψεματα
και καθοδηγητες δε χρειαζομαι
υπογραφουν η οχι

Ανώνυμος είπε...

αλοίμονο κι αν δε φιλτράνονταν οι σκέψεις. κι η δικά σου μια λογική χρωματισμένη είναι, είτε το γνωρίζεις, είτε όχι. η ουδετερότητα είναι ένοχη. αν θες ανδρείκελα για συνομιλητές είσαι σε λάθος τόπο.

ναι, να τη καταργήσουμε, γιατί όχι. αυτό είναι το πρόταγμα μου κι ας γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο. δε θα κάνω έκπτωση παρόλα αυτά στις ιδέες μου για να εκλογικεύσω το φόβο μου ή το βόλεμά μου, ούτε και για να γίνω αρεστός σε κανέναν.

μην ανησυχείς, δε θα σου σκοτώσει κανείς την οικογένεια. αυτά συμβαίνουν στις ειδήσεις μόνο.

ποια ακριβώς ελευθερία κατοχυρώνετε συνταγματικά; η ελευθερία των ισχυρών, αυτή ναι. εσύ κατά τα άλλα, θα παραμένεις ένας εργάτης του θλιμμένου 8ώρου, κι αν θες μίλα.

άμα δε ξέρεις την υπόθεση, να διαβάσεις τουλάχιστον το κείμενο. αν βαριέσαι, μπορείς να πας και στο Μπατσί να δεις τη λεηλασία της φύσης ανεπιστρεπτί, και μέτα έλα να μου μιλήσεις πάλι για το δίκαιο.

ενυπόγραφο ήταν το άρθρο των νέων. Δεν είδα να σύρθηκε κανείς στη δικαιοσύνη.

τα μαστίγια τα κατέχει το κράτος και οι βρώμικοι υπάλληλοι του. εμείς, το μόνο που κάνουμε είναι να τα δεχόμαστε. άλλοι με αγανάκτηση και άλλοι με σκυμμένο το κεφάλι.

διάλεξε.

δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω..διάβασε τι έγραψες.
τα είπες όλα.. μόνος σου..

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω οτι η αντίδρασή σας είναι κάπως υπερβολική. Τίποτα από οτι αναφέρεται στο άρθρο-φυλλάδιο ή οτιδήποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αδίκημα. Το γεγονός της οικογενειακής φιλικής σχέσης του δημάρχου με τον επιχειρηματία είναι γνωστό και δηλωμένο από τον ίδιο σε δημοτικό συμβούλιο. Η ερμηνεία της συμπεριφοράς και των κινήσεων τόσο του επιχειρηματία όσο και όλων των άλλων αναφερομένων, δεν έχει κάτι το υβριστικό. Με άλλα λόγια η κίνηση του Σοφρά είναι εντελώς άστοχη, ακόμα και από άποψη εντυπωσιασμού, καθώς στη δικαστική αίθουσα ο συγγραφέας Σοφράς Π. θα δικαιωθεί κατά πάσα πιθανότητα.
Ερχόμενοι τώρα στον Σανιδά, θα πρέπει να πούμε οτι η εισήγησή του δεν αφορά περιπτώσεις καταγγελιών ή σωστά εκφρασμένων συμπερασμάτων, υποδείξεων, παραπόνων κλπ., αλλά σε ύβρεις κατά της προσωπικότητας και της τιμής κάποιου ή συκοφάντηση (=η παρουσίαση ψευδών γεγονότων σαν αληθινά). Κατά μία άποψη πρόκειται για τη νομική πλευρά της άρνησης μετριασμού του σχολίου τόσο από τον συντάκτη όσο και από τον διαχειριστή. Να σας θυμίσω παιδιά το τί γίνεται στα δύο blogs που αφορούν νέα της Σαλαμίνας-πράγμα στο οποίο και εσείς έχετε αναφερθεί. Και όπως και εσείς έχετε πει η γνώμη και το χυδαίο βρίσιμο δεν έχουν καμμιά σχέση.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που θα γινει ειναι η αποκαλυψη
του διαχειρηστη αυτο θελουν
μετα το blog θα κλειση μονο του
ισως και με καμια ψιλη βοηθεια καποιο βραδυ

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που αναφέρεις είναι πιθανότατα ο πραγματικός λόγος για μια τέτοια ιδιαίτερα άστοχη κίνηση. Και εκεί πιθανότατα το νομοθετικό πλαίσιο να αφήνει επίτηδες ένα κενό, για τη προφανή εκβίαση των διαχειριστών.

η αρχειοθήκη μας

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger