Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ενημέρωση απο Γαλλία


ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Μεγάλη επιτυχία παρουσίασε η γενική απεργία και οι διαδηλώσεις που διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα και ομοσπονδίες της χώρας. Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 400 χιλιάδες ενώ πάνω από τρία εκατομμύρια διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα.
Ησ υμμετοχή στην απεργία, σε κάποιους κλάδους, ξεπέρασε το 70% ενώ στο Παρίσι έγινε μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, των ομοσπονδιών εκπαιδευτικών. Μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά ήταν το μπλοκ των εργαζομένων στα νοσοκομεία ποθ αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση Σαρκοζί. Μαζικότατο, επίσης, ήταν το μπλοκ των εργαζομένων στην air france, ενώ τα μεγαλύτερα μπλοκ ήταν των συνδικάτων CGT, CFDT, FO. Πολλά συνθήματα στρέφονταν κατά της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση της δεξιάς, όπως των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, των ταχυδρομείων αλλά και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Πολλά συνθήματα στόχευαν κατά των τεράστιων ενισχύσεων που έχουν λάβει βιομήχανοι και τράπεζες (5οο δις ευρώ) αλλά και κατά της μεγάλης μείωσης κοινωνικών δαπανών. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε επίσης πανό από εργαζόμενους και νεολαίους από Αντίλλες με τίτλο "ΑΦΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ". Αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας οι διαδηλώσεις ήταν ιδιατέρως μαζικές και δυναμικές: 100 χιλ. στο Μπορντώ, πάνω από 200 χιλ. στη Μασσαλία, 30 χιλ. στην Ορλεάνη, 75 χιλ. στην Τουλούζ. Αυτές τις μέρες θα γίνει συνάντηση των εκπροσώπων συνδικάτων και ομοσπονδιών για προκύρυξη νέων απεργιών μετά την απάντηση του πρωθυπουργού Fillon οτι δεν υπάρχουν λεφτά για κοινωνικές δαπάνες (σε σύνδεση μάλιστα με την μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει στο Στρασβούργο αρχές Απριλίου κατά του ΝΑΤΟ αλλά και κατά της εισόδου της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του). Παρά την σκανδαλώση κωλυσιεργία των ηγεσιών των ομοσπονδιών, η μεγάλη πίεση της βάσης των εργατών για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα μπορεί να ανοίξει ένα νέο μεγάλο μέτωπο για την ανατροπή της πολιτικής Σαρκοζί.

Κώστας Παπανικολάου -εκ Παρισίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

η αρχειοθήκη μας

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger