Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2009

ΖΟΥΜΕ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Πολύμορφη η ζωή των ανθρώπων. Κάποια πράγματα συνεχίζονται στις μεγαλουπόλεις κι εμείς κοιτάμε λίγο γύρω μας. Τη γειτονιά μας…Τα μονοπάτια στα βουνά…Ειδυλλιακή άποψη περιοχής του Αιαντείου Σαλαμίνας λίγο μετά από τη βροχή.

Επειδή όμως τα πράγματα πρέπει να τα κοιτάζουμε κι από πιο κοντά , δείτε παρακάτω .


Περπατώντας σ’ ένα όμορφο μονοπάτι στην Άσπρη ράχη βλέπεις στα αριστερά σου σε όλη τη μεγαλοπρέπεια μια χωματερή. Έχει αρχίσει και δημιουργείται εδώ και κάποια χρόνια. Τώρα τελευταία εμπλουτίστηκε και με οικιακές συσκευές…Καθώς ανηφορίζεις προς το βουνό συναντάς αυτά τα «λείψανα» μιας κρεβατοκάμαρας.

Αποτελούν στοιχεία και ευρήματα της σύγχρονης σαλαμινιώτικης αρχαιολογίας.. Και προχωράμε ακάθεκτοι….

Κλαδέματα της περασμένης άνοιξης άρχισαν σιγά-σιγά να γίνονται ένας ωραίος σκουπιδότοπος.Εδώ στο σημείο αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα του πως τοποθετούνται και πως χρησιμοποιούνται οι κάδοι σκουπιδιών. Από κάτω βλέπετε όχι εδώ σκουπίδια. Πριν από λίγο καιρό οι κάδοι ήταν διαμοιρασμένοι . Αλλά επειδή είναι δυστυχία να σου τύχει κάδος σκουπιδιών κοντά στο σπίτι σου , διότι όπως δείχνει το δείγμα, και είναι χειμωνιάτικο δείγμα, σκεφτείτε ή μάλλον γνωρίζετε τι γίνεται το καλοκαίρι, όποιος λοιπόν είναι «ντόπιος» όποιος μπορεί να πει -ρε συ Βασίλη, …Ρε συ Κώστα… Πάρε αυτόν το κάδο από κοντά μου, θα έχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε παρακάτω. Όποιος δεν είναι «ντόπιος» όποιος δεν έχει μπάρμπα στη Κορώνη, θα έχει το αποτέλεσμα που βλέπετε από πάνω.

Και ασφαλώς θα νομίζετε πως διέτρεξα όλη τη Σαλαμίνα για να κάνω αυτή τη μικρή συλλογή φωτογραφιών. Κάνετε λάθος....Κινήθηκα σε μήκος 600 μέτρων και βρήκα όλα αυτά τα «εκθέματα» και δεν τα έβαλα και όλα. Σε όλο αυτό το μήκος υπάρχει ένας δρόμος, μεγάλος δρόμος που μετά από κάθε βροχή γίνεται αδιαπέραστος.

Ο λόγος; Πριν από δύο χρόνια είχε σκαφτεί ο δρόμος αυτός στην άκρη, από την προηγούμενη δημοτική αρχή για να μπει το νερό.. Και έκτοτε…Έμεινε έτσι.

Και τώρα η άλλη παράμετρος της υπόθεσης αυτής.

Κατά περίεργο τρόπο σ’ αυτόν τον δρόμο, συγκεκριμένα στην Αγίου Χαραλάμπους στο Αιάντειο , υπάρχουν κάτοικοι που ενοχλούνται από όλη αυτή την κατάσταση… έχουν αρχίσει λοιπόν εδώ και πάραααα πολύυυ καιρό να γράφουν επιστολές, να συντάσσουν αιτήματα, να τηλεφωνούν στο Δήμο Σαλαμίνας και να ζητάνε το αυτονόητο...

Κύριοι κάντε κάτι, δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε τέτοιες συνθήκες .Να μας κυκλώνουν σιγά-σιγά αλλά σταθερά οι χωματερές , να γεμίζει μετά από κάθε βροχή ο δρόμος χώματα και πέτρες , να χωρίζετε τους κατοίκους σε α΄και β΄κατηγορίας κι από τους μεν να παίρνετε όλους τους κάδους σκουπιδιών και στους δε, ενώ διαμαρτύρονταν επί χρόνια για τους δύο που είχατε τοποθετήσει εκεί να τους πηγαίνετε και τρίτο.Στην αρχή ξέρετε…Ευγένεια, προθυμία…Σίγουρα έχετε δίκιο…..Μην ανησυχείτε….Θα τα τακτοποιήσουμε…

Όταν είδαν ότι εμείς επιμέναμε περισσότερο απ’ ότι αυτοί περίμεναν άρχισαν τα…Μα δε μου λέτε εμείς φταίμε για τα σκουπίδια;….Και οι χωματερές δεν είναι στην αρμοδιότητά μας…..Με τους κάδους τι θέλετε να κάνουμε…Αφού ο καθένας τους παίρνει και τους βάζει όπου θέλει…Και για τα κλαδέματα.. Βάλτε μια φωτιά εκεί κοντά και κάψτε τα…

Κι από την άλλη πλευρά.. Ευγενικά…

Ε, αφού είναι έτσι όπως τα λέτε , θα μπορούσατε σας παρακαλώ να μας τα γράψετε όλα αυτά για να δούμε κι εμείς τι μπορούμε να κάνουμε …Που να απευθυνθούμε…

Η απάντηση.

Ασφαλώς και θα σας τα γράψουμε.

Η αλήθεια …

Από τότε δεν βρίσκεις πια τους «αρμόδιους» στο τηλέφωνο.

Και τι θα γίνει; Αναρωτιέται κανείς.

Πόσο πολύ φοβάμαι την απάντηση…Και δεν θα σας την πω. Θα προτιμήσω να πω ψέματα.. Θα πω ψέματα γιατί αγαπώ τη γειτονιά μου, αγαπώ τα μονοπάτια στο δάσος… Θα πω λοιπόν. Πράγματι όλα αυτά τα σκουπίδια είναι ευθύνη όλων μας …Πρέπει να αρχίσει ο δήμος Σαλαμίνας μια ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΝΗΣΙ .

Μια εκστρατεία για ένα καθαρό νησί θα είναι μια σπουδαία πράξη πολιτισμού αναγκαιότερη από κάθε άλλη «πολιτιστική» δραστηριότητα.

Για να δούμε…Μπορεί κάτι να γίνει;

Μπορούμε ν’ αρχίσουμε να γινόμαστε «ενοχλητικοί» προς το Δήμο Σαλαμίνας; Να γίνουμε τόσο «ενοχλητικοί» που να τους αναγκάσουμε να κάνουν αυτά που πρέπει…έστω να τους αναγκάσουμε κάτι να κάνουν….


Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Να καθοριστούν από το Δήμο χώροι όπου μπορούν να εναποτίθενται τα μπάζα και να ανακοινωθούν αυτοί οι χώροι μέσω ενημερωτικού εντύπου με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ η τού νερού.

Να οριστούν συγκεκριμένες μέρες που θα περνάει φορτηγό του Δήμου για τα μεγάλα αντικείμενα. Πάλι η ενημέρωση θα γίνει με τον παραπάνω τρόπο.

Να επανεξεταστεί πολύ σοβαρά η αποτελεσματικότητα των μεγάλων κάδων σκουπιδιών ,γιατί είναι διαπιστωμένο πως δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος . ‘Όπου υπάρχουν κάδοι δημιουργείται στη γύρω περιοχή και σε ακτίνα περίπου εκατό μέτρων σκουπιδότοπος,

Περιοχές που είναι στην περιφέρεια ,θα ήταν καλύτερα το κάθε σπίτι να έχει ατομικό κάδο και να τον βγάζει στο δρόμο τη μέρα που θα περάσει το απορριμματοφόρο. Μόνο σε κεντρικούς δρόμους να υπάρχουν μεγάλοι κάδοι που θα εξυπηρετούν και τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.

Να είναι υποχρεωτικό οι υπάλληλοι του απορριμματοφόρου να μαζεύουν και τα σκουπίδια που πέφτουν από τους κάδους και οι κάδοι να πλένονται και να απολυμαίνονται.

Να βρεθεί τρόπος ίσως σε συνεργασία και με τη νομαρχία να καθαριστούν τα ρέματα και τα βουνά από τα μπάζα,

Αλήθεια υπάρχει και μια επιτροπή περιβάλλοντος. Τι μπορεί να κάνει για όλα αυτά;


Aθηνά Τσάκαλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.