Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΡΟΜΠΟΤΟΦΟΙΝΙΚΕΣ

Όπου η τεχνολογία λεηλατεί την ηθική
η Σαλαμίνα βρίσκει τον εαυτό της

Μετά το Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Πειραιά, οι οποίοι προμηθεύτηκαν αρκετούς ρομποτοφοίνικες με διαδικασίες όχι και τόσο διαφανείς, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, ήταν καιρός να φτάσει και στη Σαλαμίνα η τεχνολογική εφεύρεση της εταιρίας Soukos Robots S.A.

Ακτή Σεληνίων

Οι ρομποτοφοίνικες, τεχνολογικά εκτρώματα όπως φαίνονται στη φωτογραφία, είναι κατακόρυφες σωλήνες που συνδυάζουν το ρομπότ, το φοίνικα και τον σκουπιδοτενεκέ και παρουσιάζονται ως εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των απορριμμάτων και μάλιστα με οικολογικό περιεχόμενο. Σύμφωνα με την εταιρία, τα σκουπίδια μένουν αρκετές μέρες στο κάδο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τα συμπιέζει, να τους αφαιρεί τη δυσοσμία λόγω των υγρών που εκκρίνει και γενικότερα να εξοικονομεί πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. 1. Η πρακτική της ανακύκλωσης δε προωθείται μέσα από αυτές τις τεχνικές αφού τα απορρίμματα καταλήγουν σε καύση, μέθοδο όχι και τόσο φιλική για το περιβάλλον. 2. Όλη η φιλοσοφία του ρομποτοφοίνικα είναι αποκομμένη από την περιβαλλοντική κουλτούρα μιας και η χρησιμοποίηση του περιέχει τεχνικές εξειδικεύσεις που είναι απωθητικές για τη πλειοψηφία του κόσμου που θέλει να ξεφορτωθεί τα σκουπίδια του, απλά και γρήγορα. 3. Το κόστος του είναι υπέρογκο για τη λειτουργία που επιτελεί και εξαντλείται σε μια πολιτική του εντυπωσιασμού την ίδια στιγμή που τα προβλήματα του νησιού δε δικαιολογούν σπατάλες από δήμους, σχεδόν χρεωκοπημένους. (Οι 10 παρόμοιοι κάδοι στο Δήμο Πειραιά κόστισαν 950.000€). 4. Όμως, το συγκλονιστικότερο όλων είναι η κάμερα που λειτουργεί στη κορυφή του ρομποτοφοίνικα και ελέγχει τις κινήσεις σου. Τα δεδομένα που συλλέγει, μάλιστα, θα επεξεργάζονται στην έδρα της εταιρίας, στη Λάρισα. Η εκνομία σε όλο της το μεγαλείο.

Πλατεία Ηρώων/ Αμπελάκι

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Η εταιρία είναι εξειδικευμένη στη παραγωγή πολεμικών εξοπλισμών, συσκευών συμβατικού και βιολογικού πολέμου, ρομπότ μαχών και αντιτρομοκρατίας. Η συνεργασία εξάλλου της Soukos Robots S.A. με το Αμερικανικό Πεντάγωνο είναι αγαστή αφού αποτελεί σημαντικό προμηθευτή του αμερικανικού στρατού. Βεβαίως, και οι σχέσεις της με την ελληνική πολεμική πραγματικότητα είναι άριστη (Ένοπλες Δυνάμεις, ΥΠΕΝ, ΠΝ, ΓΕΕΘΑ, ΥΔΤ).

Ας ελπίσουμε πως η επιλογή του Δήμου Αμπελακίων για τη χρησιμοποίηση τέτοιων κάδων είναι απλά αφελής και δε κρύβει σκοπιμότητα.

Κι ας σταματήσει εδώ ακριβώς.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σημαντική αποκάλυψη παιδιά!Θα είναι μεγάλο σκάνδαλο αν ο Δήμος Αμπελακίων προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να επιβάλλει την προώθηση των καμερών σε δημόσιους χώρους. Αν υπάρχει τέτοια σκέψη πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε όλοι!

Ανώνυμος είπε...

Ρε τι μαλάκια είναι κι' αυτή ρε παιδιά.

Τόσο κοπρόσκυλο είναι ο Έλληνας να μην μπορεί να πετάει τα σκουπίδια του μέσα στους κάδους, η ο Δήμος να μην έχει την νοημοσύνη να απολυμαίνει τους κάδους κάθε έξι μήνες;

Όχι τίποτε άλλο αλλά να μην βρωμάνε ψοφίμι.. αλά Καλκούτα!

Χρειαζόμαστε ρομπότ για να μας ξεβρομίζουν την σκατίλα μας και την πατσουριλα μας! Τι μαλακίες!

Ανώνυμος είπε...

Επιεικώς απαράδεκτοι οι ρομπτοφοίνικες

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτο!!!
Όλοι οι πολίτες πρέπει να επαναστατήσουν σε αυτό. Πού είναι οι σύλλογοι του τόπου; Αμάν πια, ξυπνήστε γιατί χανόμαστε και κοιμόμαστε... Αρκετά τα καναπεδάκια και οι ωραίες συνεστιάσεις-εκδηλώσεις για χάριν εντυπώσεως...Χρειάζεται δράση και μάλιστα άμεσα.
Εκνευρίζομαι όταν όλοι συμφωνούν σε αυτό και γυρίζουν το κεφάλι απο την άλλη δυσανασχετώντας απο την άλλη μεριά, αλλά ότάν έρχετα η ώρα να μιλήσουν ή να κάνουν κάτι...

η αρχειοθήκη μας

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger