Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Α' φωτογραφικό οδοιπορικό: ' οροπέδιο Γκίνανι '

24 Αυγούστου 2008 : Το οδοιπορικό παίρνει σάρκα και οστά

Οι πρώτοι επισκέπτες καταφθάνουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου είχε οριστεί ως τόπος συνάντησης. Το κτίσμα αυτό αποτελεί ένα ναΰδριο, σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με τρούλο, χτισμένο από τον ιερομόναχο Θεοφύλακτο, πιθανότατα μέλος της οικογένειας Σατερλή. Ανατολικά του ιερού βρίσκεται αθέατο το κοιμητήριο του ιερομόναχου, ενώ στη νότια πλευρά σώζονται ακόμα και σήμερα ερείπια του ασκητηρίου του.

Με το πέρασμα της ώρας οι οδοιπόροι πληθαίνουν


Κατά τη μεταφορά της ομάδας από το Σατερλί στο οροπέδιο του Γκίνανι ενσωματώθηκαν και οι τελευταίοι πεζοπόροι. Το οδοιπορικό ουσιαστικά ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ένα κτίσμα που χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. και φέρει αγιογράφηση ποικίλλων χρονικών περιόδων. Αξιοπρόσεκτες είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις που έχουν υποστεί οι αγιογραφίες από αιχμηρά αντικείμενα επισκεπτών στο πέρασμα των αιώνων.


Και το οδοιπορικό έχει ξεκινήσει


Πέρασμα και εγκάρδιος χαιρετισμός σε οικογένεια βοσκών που ξεκαλοκαιριάζει μοναχικά στο οροπέδιο


Εικαστική απεικόνιση της καθημερινότητας των βοσκών στην ύπαιθρο


Επίσκεψη στην προϊστορική-πρωτοϊστορική ακρόπολη του Γκίνανι, στην περιοχή Κάστρο. Γενικά, όλο το οροπέδιο βρίθει από αρχαιότητες, που έχει κυρίως αναδείξει η αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή Γιάννου Λώλου. Σημαντική προσφορά αποτελεί η ξενάγηση του συνεργάτη του και μέλος του 'βάκιλου', Παναγιώτη Βελτανισιάν.Οι νέοι πεζοπόροι ποζάρουν στο φακό


Στάση στο Τουρκοπήγαδο, το οποίο είναι περιτριγυρισμένο από πολλούς μύθους σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις. Όπως για παράδειγμα τη δολοφονία του Τούρκου Σπαχή στη περιοχή του πηγαδιού την προεπαναστατική εποχή, ύστερα από διαμάχη με έναν ντόπιο. Υπενθυμίζουμε και ένα παρόμοιο περιστατικό αρκετά μεταγενέστερο. Πρόκειται για ένα φονικό, μεταξύ δύο μακρινών συγγενών, λόγω κτηματικών διαφορών. Συνέβη στον οικισμό του Γκίνανι και είχε συνταράξει τη κοινωνία της Σαλαμίνας το 1939.


Πριν την είσοδο μας στο άγριο φαράγγι του Γκίνανι


Διασχίζοντας το φαράγγι..


..η ανάβαση δυσκολεύει..


.. αλλά το χαμόγελο είναι σύντροφος πιστός


Πατώντας την κορυφή..


..η ξεκούραση είναι αναγκαία


Συναντώντας μια τεχνητή κατολίσθηση, έναν εγκληματικό δοκιμαστικό εκβραχισμό με δυναμίτη για την ανεύρεση μαρμάρου. Για άλλη μια φορά, ο άνθρωπος των τελευταίων αιώνων αποδεικνύεται το σκληρότερο και καταστροφικότερο ζώο του οικοσυστήματος.


Ποιός όμως είπε πως έχει χαθεί και η ελπίδα;Eπιστροφή στο αρχικό μας σημείο και γυρισμός στο άλλο
οδοιπορικό, αυτό της σκληρής καθημερινότητας

1 σχόλιο:

Randall Williams & Estefanía Lewis είπε...

Saludos desde Esquel, Patagonia Argentina.
Mauro Mateos

Χωρίς παρεξήγηση..

1.Κάθε ανάρτηση του blog εκφράζει μονάχα τον αρθρογράφο της_
2.Κάθε ιστορική αναφορά που παρατίθεται στο blog εχθρεύεται τις διαδρομές του πατριωτικού σπαραγμόύ ή της υπερηφάνειας._

.
Powered By Blogger